Theatermaken

Nhung geeft zich bloot | Theater

Vanaf 2023 in de theaters, check het theater bij jou in de buurt.

Nhung Dam is een meester in verhalen vertellen, ze weet werelden te scheppen, legt er een vergrootglas op, virtuoos, vol zelfspot en ontroering. Met een onvermoeibare blik kijkt Nhung naar deze wereld, waarbij ze ook zichzelf niet buiten schot laat. Sterker nog, het is tijd om zich helemaal bloot te geven.

Een krachtige theatervoorstelling die je meeneemt op emotionele viering van oorsprong in een wereld vol buitenstaanders. Wie ben je als niemand kijkt?

Nhung geeft zich bloot is een voorstelling over de cruciale kruispunten in ons leven. Niet die van de juiste liefdespartner, werk, woonplek, dating-strategieën, maar die van geluk. Een verkeerde keuze kan nu eenmaal tot een compleet ander leven leiden. Een avond vol inspiratie, humor en herkenbaarheid. Levensplezier opgesloten in een goed verhaal. Denk aan de energie van een punkband, gekoppeld aan Vietnamese opera.

 

©Imke Panhuijzen

3 miljoen voetstappen naar Sicilië | Theater | Grote & Kleine zalen

3 Miljoen Voetstappen naar Sicilië was opgenomen in de lijst van 15 best besproken voorstellingen van 2020, en in de top 5 van de eindejaarslijst van het NRC.

Nhung Dam heeft de afgelopen maanden elke dag gelopen. Met het aantal afgelegde kilometers zou ze op Sicilië aangekomen kunnen zijn, al heeft ze in werkelijkheid Amsterdam niet verlaten. Maar zoals Confucius zei: de weg zelf is je bestemming. Onderweg kan het namelijk dat je een ander mens wordt. 3 miljoen voetstappen naar Sicilië is een indrukwekkende, eigenzinnige voorstelling over zoeken naar geluk, over leven, over onmacht en over schoonheid. Een hoopgevende ode aan de fantasie, door Nhung gespeeld en door Koos Terpstra geregisseerd. De tekst schreven ze samen.

Imke Panhuizen

3 miljoen voetstappen naar Sicilië in de pers:

“Hartverwarmende solo.” De Volkskrant ****

“In mooi klein spel weet Dam liefde, schaamte en woede in hetzelfde moment te leggen. […] Er ligt een dun laagje zelfkritiek op het personage, een schild waar Dam op de mooiste momenten ineens doorheen breekt. Dat levert breekbare, goudeerlijke taferelen op die tegelijkertijd intens grappig en onnoemlijk pijnlijk zijn..” Theaterkrant 

“De tekst is sterk opgebouwd en geweldig mooi geschreven.” De Telegraaf. ****

“In haar krachtige mimiek, de expressie, de klaterende humor en de treffende manier waarop ze ook dialogen speelt, toont Nhung Dam dat de evolutie niet bezig is met ons geluk en dat angst valt te overwinnen.” Dagblad van het Noorden. ****

“De tekst is origineel, sterk opgebouwd en vaak grappig.” Scenes. ****

“Het is een verhaal over liefdesverdriet en onzekerheid, over teleurgesteld worden en falen, over corona en alles wat daardoor onmogelijk werd. Maar desondanks is 3 miljoen voetstappen naar Sicilië verbazend grappig en optimistisch. Achter alle negatieve dingen klinkt de boodschap door: we redden het wel.” Haarlems Dagblad

Tekst en Concept: Nhung Dam & Koos Terpstra
Spel: Nhung Dam
Regie: Koos Terpstra | Techniek: Jelle van Setten 


Zonsopgang/Zonsondergang | Theater | Oerol

Een intieme voorstelling in twee delen, aan twee zijden van het eiland, een deel tijdens zonsopgang en een deel tijdens zonsondergang. Nhung Dam neemt je mee in de persoonlijke vragen die ze stelt, over de keuzes die eenieder maakt in zijn of haar leven. Is er een moment waarop je een keuze maakt die alles wat er komen gaat ten goede gaat keren? Een bijzondere voorstelling voor bijzondere mensen.

Zonsopgang/Zonsondergang in de pers:

“Nhung vermijdt clichés terwijl ze een grote spiegel optrekt. Prachtvoorstelling.” Dagblad van het Noorden

“Nhung Dam maakt een voorstelling die tot nadenken stemt.” Leeuwarder Courant

“Ze heeft ons een inkijk geboden in haar leven en haar dromen. Met de wind in onze haren, de geur van de zilte zee en de nabijheid van de vertellers komen die verhalen intens binnen. “ Theaterkrant. ****

Credits
Tekst en Concept: Nhung Dam & Koos Terpstra
Spel: Nhung Dam & Lydia Augustin
Regie: Koos Terpstra

 


Ha Ha Happiness | Theater | Tweetakt, Reuring Festival, Noorderzonfestival, Terug naar het Begin e.a.

Nhung Dam is met mensen over de hele wereld in gesprek gegaan over het overvloedige geluk van alledag. Dus niet het grote geluk van een miljoen winnen of beroemd zijn, maar het geluk van een scholekster in de tuin, van de geur van verse was, een roze zonsondergang, een gezond kloppend hart.

Het gebeurt niet vaak dat geluk zich aan je opdringt, en als dat dan wel gebeurt, kan het zomaar gebeuren dat je het door de vingers laat glippen.
In de intieme voorstelling neemt Nhung je mee in de persoonlijke vragen die ze stelt, over de keuzes die eenieder maakt in zijn of haar leven.
Is er een moment waarop je een keuze maakt die alles voor de rest van je leven bepaalt?

Ha Ha Happiness in de pers:

“Haar persoonlijke insteek, haar licht-humoristische toon en de intieme setting weet ze haar publiek () voor zich te winnen.” – De Theaterkrant

“Een aantstekelijk relaas.’ – De Theaterkrant

Credits
Tekst en Concept: Nhung Dam & Koos Terpstra
Spel: Nhung Dam
Regie: Koos Terpstra
Dramaturgie & Muziek: Jörgen Tjong a Fong

 


Ha Ha Happiness 2.0 | Theater | Oerol & Festival der Aa.

NB: Ha Ha Happiness 2.0 is speciaal gemaakt voor buiten in samenwerking met Koos Terpstra en Urban Myth.
Deze versie van de voorstelling is gespeeld op het Oerol Festival en Festival der Aa.
In deze voorstelling trekt Nhung paralellen met personages uit Griekse tragedies om haar verhaal universeler te laten gelden, ze speelt op weidse open velden, aan de beek Der Aa, op een kale plekken, pal naast de Waddenzee, de plek om te spreken over mensen de aanspoelen op vreemde kusten.
“Dit lijkt mijn verhaal,” zegt ze, “maar vergis je niet.”

Ha Ha Happiness 2.0 in de pers:

“Schitterende en intense voorstelling over afkomst en identiteit.” – NRC

“Pure topsport.” – DvnN

“Hoewel ze niet veel meer doet dan vertellen in een geel jakje op een leeg veld weet Nhung Dam … () een uur lang de aandacht van haar op tuinstoelen gezeten publiek vast te houden. Met haar poëtische vertelwijze, de alerte verwijzingen naar de omgeving en met de emotionerende kracht van haar worsteling en haar twijfels.” – NRC

Credits
Tekst en Concept: Nhung Dam & Koos Terpstra
Spel: Nhung Dam
Regie: Koos Terpstra
Dramaturgie & Muziek: Jörgen Tjong a Fong
Techniek: Jelle van Setten

 


Meisje | Theater | Eeuwige Jeugd

Meisje is een voorstelling van Nhung Dam en Michiel Johannes Jansen over de hooggespannen verwachtingen die met ieder nieuw begin gepaard gaan.

De inspiratie voor Meisje is onder andere Nescio, de Nederlandse schrijver die voornamelijk bekend is geworden door zijn verhalen: De Uitvreter, Dichtertje en Titaantjes, waaraan Nhung haar eigen ervaring spiegelt. Verhalen over idealen en de teloorgang van die idealen. Een voorstelling hoe vastbesloten je kunt zijn om een bijzonder leven te leiden.

“De tijd toen we het nog allemaal zouden doen. En de wereld te klein was.
Toen we dansten zonder dat we het wisten.
De avonden dat het zonde was om naar bed te gaan.
Toen je nog niet met zekerheid kon zeggen dat morgen de zon weer zou opkomen.
En je zeker wist dat als je volwassen zou worden je nooit meer vroeg naar bed zou gaan.

Vergeet nooit wie je vader was.
Vergeet nooit wie je moeder was.
Vergeet nooit dat mensen op een dag allemaal doodgaan.
Vergeet nooit te worden wie je echt wilt worden.

Credits
Tekst en Concept: Nhung Dam & Michiel Johannes Jansen
Spel: Nhung Dam
Techniek: Martin Lambeek