Schrijven

Nhung Dam | schrijfster duizend vaders

Duizend Vaders | Debuutroman I De bezige bij

In een afgelegen dorp aan de rand van de wereld probeert een Vietnamese familie te overleven. Als bootvluchtelingen werden ze door een noordelijk vrachtschip uit het water gevist en in een voor hen onbekend ijskoud land geplaatst. Als de vader op een dag onaangekondigd vertrekt, zit de Chinese maffia het achtergebleven gezin op de huid. De elfjarige dochter raakt bekneld tussen de totale wanhoop van haar moeder en de gekte van de omgeving vol vreemden. Het enige wat ze heeft in een wereld vol hoeren, tandpastaverkopers en gokverslaafden is haar rijke verbeelding.

Duizend vaders is een ontwapenend verhaal, even zuiver als tragisch. Geschreven met lichte toets en volkomen dichtbij.

Duizend vaders in de pers

“Duister, magisch en waanzinnig. Een welkome nieuwe stem.”
-De Volkskrant

,

“Een dapper boek.” “Een belangrijk boek […] door de lucide vastlegging van een bijzonder verborgen geschiedenis.
-De Groene Amsterdammer

,

“Verrast, verwart én boeit. Een boek van on-Nederlandse allure.”
-Noord-Hollands Dagblad

,

“De mooiste roman die ik de laatste tijd heb gelezen […] dit boek is het resultaat van de prachtige gevolgen van de fantasie die omkleed wordt met een verschrikkelijke werkelijkheid.”
-Wim Daniels

,

Nhung Dam | schrijfster, theatermaker & tv-actrice

Hartstocht, een Thriller | Toneel | Hummelinck Stuurman Producties

Hartstocht, een thriller werd geschreven door Nhung Dam en Koos Terpstra. Zij hebben zich laten inspireren door Alfred Hitchcock en dat vermengd met het schurende uit Who’s afraid of Virginia Woolf? en het erotische uit Les Liaisons Dangereuses. Het resultaat is een bloedstollende voorstelling, waarin gebeurtenissen elkaar in een hoog tempo opvolgen. Als toeschouwer word je de emotionele wereld van de vier personages in getrokken, hun verwikkelingen zetten je telkens op het verkeerde been, en de ontknoping is ronduit verrassend.

Hartstocht, een thriller laat de duistere drijfveren zien van wat vrienden en geliefden elkaar aan kunnen doen. Hoe ver gaan we voor de liefde?

Nhung Dam | schrijfster, theatermaker & tv-actrice

Hartstocht, een thriller in de pers:

“Werkelijk alles klopt aan Hartstocht, een thriller. Koos Terpstra en Nhung Dam schreven een ijzersterk verhaal dat uitblinkt in originaliteit en onvoorspelbaarheid.”
-Scenes *****

,

“Hartstocht is een ontregelende voorstelling.”
-Telegraaf ****

,

“… razendsnelle teksten, verrassende wendingen…” “Een virtuoze tekst van schrijvers Koos Terpstra en Nhung Dam.”
-Theaterkrant.nl ****

,

“Vanaf minuut één proef je de intrige […] Messcherp huiskamerdrama.”
-Het Parool****

,

9 zeer korte toneelstukken | Toneel | Het Zuidelijke Toneel

Voor 9 zeer korte stukken trekt een negental schrijvers Tilburg in om de stad te verkennen. Ze verschansen zich in publieke instanties, proeven de sfeer, praten met mensen en leggen hun oren te luister. Nhung Dam liep mee met de politie. De voorstellingen waren te zien in zalen, gangen, kelders en kleedkamers van Theaters Tilburg.

Bij de Politie.

Een politieagente bereidt zich voor op de nacht die gaat komen. De nacht waarin zij met collega’s haar controlerondjes loopt en waarin de uitgaansstraat langzaam verandert in een onderwereld; meisjes worden gedrochten, mannen worden monsters. Tussen de carrièretijgers en de eenlingen laveert zij. Vastberaden, gevoed door de opkomende zon, in de stilte van geluk.

Credits

Regie: Matthijs Rumke
Tekst: Nhung Dam
Spel: Heike Wisse
Muziek: Pieter Jan Cramer van den Bogaart

Bertolt Brecht en het Helende Kruid | Toneel | iov Het Zuidelijke Toneel

Fragment: ‘Als ik iets verteld heb, is het waar. Het is mijn werk iets te verzinnen. Iets dat daarvoor nog niet bestond. Het is niet aan mij om te beslissen wat er met mijn woorden gedaan wordt. Dat is aan degene die de woorden tot zich neemt. Elk woord wordt afgemaakt door degene die het leest, of door de toehoorder, het is niet aan de maker van de woorden om daar ideëen over te hebben.’

Het personage Brecht in Bertolt Brecht en het helende kruid, 2014.

Tekst geschreven samen met Koos Terpstra